Wildplukken en koken uit de natuur

, , 3 Comments

Salade met bloemen

Bevlogen dames

Wat een interview voor een artikel over wildplukken en koken uit de natuur had moeten worden, liep uit op een geanimeerd gesprek van meer dan drie uur met twee bevlogen dames. Ik liep de deur uit met een notitieblok waar ik nauwelijks aantekeningen op gemaakt had. Sommige verhalen blijven vanzelf wel hangen – des te beter. Dat het niet bij een gesprek alleen zou blijven, was ook al snel duidelijk. Eén artikeltje zou geen recht doen aan wat er allemaal te vertellen valt over wat Ingrid en Els doen. Wordt vervolgd dus.

WildplukkenIngrediënten zoeken

Wat vanuit de oudheid de enige manier was om te overleven, is in ons gecultiveerde leventje niet meer vanzelfsprekend: eten wat de natuur te bieden heeft. Maar de laatste jaren begint de belangstelling voor het zelf verzamelen van eetbare waren toch weer toe te nemen. Het begon met pluktuinen, waar je tegen betaling bessen, aardbeien of appels mocht plukken. De laatste tijd hoor ik steeds meer van workshops en cursussen over eetbare lekkernijen die zich in de ons omringende natuur bevinden. Het echte wildplukken.

Koken uit de natuur

Ingrid en Els gaan verder. In een halve dag leren zij hun cursisten niet alleen wat er aan eetbaars groeit in de wildernis, ook laten zij ons in de praktijk kennismaken met de smakelijke kanten van al die mooie planten.

Een middag ‘Koken uit de natuur’ begint op een locatie in of dichtbij Enschede, niet te ver van een buitengebied. Ervaren kruidendeskundige Els Molenkamp van het Kruidenatelier neemt ons mee naar plekken waar eetbare planten, noten en Aan tafel!bessen te vinden zijn. Zij vertelt over wat, wanneer, waar groeit, weet ook veel over de geneeskrachtige werking van kruiden en waar je ze in kunt verwerken. Met de hele groep worden ingrediënten voor een lekker maaltje bij elkaar gezocht. Wildplukken met respect voor de natuur, beschermde planten worden met rust gelaten, gebieden worden nooit kaalgeplukt en er wordt voorzichtig omgesprongen met omliggende flora en de dieren die we onderweg tegenkomen.

Terug op de startlocatie legt Ingrid Engberts uit wat we met onze gevonden schatten, aangevuld met andere biologische ingrediënten, gaan maken. Iedereen krijgt de kans mee te werken aan een gerecht naar keuze. Ingrid is eigenares en kok van ‘Biologische Catering Twente’ en weet als geen ander te toveren met deze heerlijke ingrediënten. Ook rekening houden met een dieet is bespreekbaar. Samen wordt een viergangendiner bereid, de tafel wordt stijlvol gedekt en als alle gerechten klaar zijn kunnen we gezamenlijk genieten van het lekkere eten en een goed glas wijn of sap.

Wat voor jou?

Eetbare natuurWil je dit wildplukken en koken uit de natuur een keer meebeleven? Dit voorjaar zijn er al drie dagen gepland, op zondag 12 mei, zondag 26 mei en zondag 23 juni. Buiten deze data is het mogelijk om met een groep vanaf 8 personen te reserveren. Het maximum aantal deelnemers is normaal gesproken 14 personen. Een middag van ongeveer 6,5 uren kost inclusief koffie en thee, begeleiding, locatie, diner inclusief wijn of sap en een receptenboekje € 55,-.

Je kunt je opgeven door te bellen naar Ingrid: 06-33608016, of een mailtje te sturen aan info@biocateringtwente.nl. Ook kun je hierheen mailen voor meer informatie.

Koken uit de natuur, 12 en 26 mei, 23 juni 2013, nabij Enschede
 

3 reacties

 1. Robby Erickson

  26 april 2013 12:43

  Ik vind het verbod niet alleen onzin, maar ronduit slecht. De mens wordt uit de natuur weggehouden. Je mag ernaar kijken, maar er niets mee doen. Volgens mij gaan mensen pas echt van natuur houden als ze er zelf gebruik van maken. Als ze er zelf brandhout, bramen, vlierbessen, hazelnoten en kastanjes verzamelen. Dan pas zien ze de waarde en zijn ze bereid natuur te koesteren en te beschermen.

  • Dieuwertje

   7 mei 2013 09:23

   Beste Robby,

   Als mensen inderdaad zorgen dat ze de natuur niet plunderen en respectvol om zouden gaan met wat de natuur te bieden heeft, zou het wildplukken vrijgeven een goed idee zijn.

Plaats een reactie

You must be login to post a comment. Log in now