Ingrediënten

  • 450 g rundvlees
  • 100 g kikkererwten (peulvruchten)
  • 1 blik gepelde tomaten (in stukjes)
  • 1 ui (in blokjes gesneden)
  • 2 el bladpeterselie (gehakt)
  • 2 el koriander (gehakt)
  • 100 g gedroogde linzen
  • 1 theelepel saffraanpoeder (te koop bij de Turkse toko)
  • zout
  • peper
  • 75 g vermicelli
  • sap van 1/4 citroen
  • 2, 5 g bloem
  • 2, 5 l water
  • Flinke scheut olijfolie
  • 1/2 liter groentebouillon

Bereiding

Week de kikkererwten een nacht lang in een grote kom met water. Doe de olijfolie in de pan. Voeg het vlees, ui, bladpeterselie, koriander, zout, peper en gemberpoeder toe en bak op hoog vuur totdat het vlees dichtgeschroeid is. Voeg daarna de uitgelekte kikkererwten en de helft van de bouillon toe. Zet het vuur laag en laat het 20 minuten koken. Voeg daarna de gewassen linzen en de rest van de bouillon toe. Dit alles 5 minuten tegen de kook houden. In een kom de bloem en water met een garde tot een papje roeren. Voeg dit aan de soep toe en goed doorroeren. Eventueel water toevoegen als het te dik wordt. Op een matig vuur de soep ongeveer 20 min tegen de kook houden. De harira proeven en naar smaak zout of peper toevoegen. Vermicelli erbij en nog enkele minuten laten koken. De kikkererwten moeten beetgaar zijn. De soep garneren met gehakte koriander. Lekker met knapperig brood en dadels.

Tip: In plaats van geweekte kikkererwten kunnen ook kikkererwten uit blik gebruik worden. Deze moeten dan later samen met de linzen toegevoegd worden anders worden ze te zacht.