Heerlijke warm gemarineerde plakjes lamsbout.

Een heerlijk lamsbeen van het spit. Grillmethode: indirect, gemiddelde 175 – 230 °C. Grilltijd: 1,5 uur.

Ingrediënten

  • 1 lambsbeen zonder bot, ongeveer 3 kg, vet verwijderd

Ingrediënten voor de marinade

  • 4 pruimtomaten, grof gesneden
  • 1 kleine ui, gro gesneden
  • 250 ml droge rode wijn
  • handjevol koriander
  • handjevol rozemarijn
  • 2 el Dyon mosterd
  • 6 grote tenen knoflook
  • 1 tl grof zeezout
  • 1/2 tl vers gemalen zwarte peper

Ingrediënten voor het bijgerecht

  • 2 blikjes witte bonen
  • 3 pruimtomaten in kleine blokjes gesneden
  • 50 gr dun gesneden zwarte of groene olijven
  • 60 ml extra virgin olijfolie
  • 2 el fijngehakte koriander
  • 1 el rode wijnazijn

Bereidingswijze

  1. Doe alle ingrediënten voor de marinade in een blender en pureer het. Giet de marinade in een grote kom. Leg het lamsbeen in de marinade en draai het zodat het gehele been bedekt is. Leg het daarna in de koelkast gedurende 4 tot 6 uren.
  2. Haal het lamsbeen uit de marinade en bewaar de marinade. Giet de marinade in een kleine sauspan en breng het tot kookpunt, laat de marinade gedurende 1 minuut koken. Haal vervolgens de sauspan van de warmtebron en bewaar dit. Wikkel het lamsbeen in met slagerstouw.
  3. Bereid de barbecue voor op indirecte gemiddelde warmte (175 – 230 °C).
  4. Spies het lamsbeen tussen de vorken van het braadspit, zorg ervoor dat de vorken niet te strak aangedraaid worden. Indien nodig kunnen de vorken nog aangepast worden en het lamsbeen iets verplaatsen zodat het lamsbeen goed in het midden van het braadspit vast zit.
  5. Gril het lamsbeen gedurende ongeveer 1,5 uur, totdat de kerntemperatuur van het lamsbeen 60°C is. Smeer het lamsbeen om de 20 minuten in met de bewaarde marinade. Controleer af en toe de kerntemperatuur, doe dan het braadspit uit en plaats de sensor van de thermometer in het dikste stuk vlees.
  6. Wanneer het lamsbeen gaar is, haal het braadspit van de barbecue af en haal het vlees voorzichtig tussen de vorken vandaan. Gebruik wel barbecuehandschoenen hiervoor. Leg het lamsbeen op een sn plank en wikkel het in met aluminiumfolie en laat rusten gedurende 20 minuten. De temperatuur zal nog zo’n 5-10 °C graden stijgen.
  7. Doe de witte bonen in een sauspan en warm de bonen goed op. Voeg de tomaten, olijven, olie, koriander en rode wijnazijn toe. Serveer warm met de plakken lamsbeen.

Tip: dit gerecht is uitstekend te bereiden op de Weber Master-Touch houtskoolbarbecue.

Eet u smakelijk!