Ingrediënten

  • 500 g mals runderpoulet
  • 500 g fijngesneden witte kool
  • 250 g rode bieten
  • 2 vleesbouillontabletten
  • 2 laurierblaadjes
  • 3 gepelde tomaten of 2 el tomatenpuree
  • 1 grote grofgesneden ui
  • 1 in plakken gesneden winterpeen
  • 1 fijngehakte teen knoflook
  • 2 el zonnebloemolie
  • 2 takjes verse dille
  • 2 takjes verse peterselie
  • 3 el azijn 2 Kruidnagels 5 peperkorrels
  • Versgemalen zwarte peper/zout
  • 125 zure room

Bereiding

Breng 2 liter water met de bouillontabletten aan de kook. Voeg het poulet, de kruidnagels, de laurierblaadjes en de peperkorrels toe. Laat het geheel circa 2 uur op een zacht vuur koken. De bouillon afschuimen en het poulet uit de pan scheppen. Snijd dit in blokjes van 2×2 cm. Voeg de blokjes weer toe aan het soepwater.  Schil en was de bieten en rasp 3/4 deel fijn. Snijd het overige deel in reepjes. Verwarm in een andere pas de olie en verwarm daarin, onder geregeld omscheppen de geraspte bieten. Voeg hier de witte kool en 2 el azijn aan toe en roer dit goed door. Schep voldoende gezeefde bouillon uit de pan met het poulet op de bietjes en de kool, zodat deze gaar kunnen worden zonder aan te branden.Laat deze circa 10 minuten gaar koken.Vervolgens aan de bouillon met het poulet toevoegen. De gesneden bieten, 1 el azijn en de overige groenten toevoegen en hier zoveel kokend water bijschenken tot alle ingrediënten onder water staan.Goed roeren in de pan en het geheel zachtjes aan de kook brengen. Hak de peterselie fijn en roer deze door de soep. Laat het gerecht zonder dekselop de pan zacht doorkoken tot de soepvlees gaar is. Op smaak afmaken met peper en zout. Dien de soep op in diepe borden en garneer deze met verse dille. Serveer de knoflook en de zure room apart bij de soep, zodat een ieder naar smaak room en knoflook kan toevoegen.

Russische naam: ´Borsjtsj´